Talar om att bilda Sveriges nya regering för att fortsätta nästa vecka

Sveriges parlamentariska talare har bjudit in ledarna för de åtta partierna i parlamentet för en ny runda av en-till-en-förhandlingar på tisdag.
Talmannen, den nyvalde Andreas Norlén från Moderatpartiet, träffade sina tre suppleanter fredag ​​efter en första omgång av samtal med partiledarna, som genomfördes i storleksordning i parlamentet. Partiledarna kommer tillbaka för en andra omgång diskussioner på tisdag.

Norlén har den officiella uppgiften att lägga fram ett förslag för vem som ska bli premiärminister. Detta görs bara efter samtal med de olika ledarna för att bedöma vem som kan ha den bästa chansen att bilda en fungerande regering.

På fredagen uppmanade ledaren för liberala partiet, Jan Björklund, Norlén att ge en av de åtta partiledarna en möjlighet att inleda förhandlingar om att bilda en ny regering.

“Det är talaren som styr [processen], men det rimliga att göra skulle vara att talaren skulle utse en av de åtta partiledarna att komma igång och börja förhandla med de andra parterna, säger han.

Sveriges 9: e val lämnade centrum-vänsterblokken med bara ett säte mer än centrum-höger Alliansen, med Sveriges högsta Sveriges demokrater (SD) den tredje största gruppen. De senare två röstade socialdemokrater Stefan Löfven ur sin roll på tisdag, men han fortsätter att leda en vårdadministration tills en ny regering bildas.

Björklund, som andra partiledare inom alliansen, vill se Ulf Kristersson från den moderat som kallas premiärminister.

Anders Ygeman, en talesman för socialdemokraterna, verkade vara på samma sida som Björklund pressade Norlén att utse en partiledare för att leda förhandlingarna.

“Förr eller senare kommer en partiledare att få uppgiften, men kanske talaren vill ha en bättre överblick över situationen först”, sa Ygeman och tillade att han trodde att hans partikollega och ousted PM Löfven var rätt person att leda förhandlingarna.

Både center-vänster och center-right Alliance har sagt att de är beredda att träffa en tvåpartskompromiss, så att en sida bildar en minoritetsregering med det informella stödet från den andra i parlamentet.

Frågorna som ska lösas är vilka av de två sidorna som skulle vara partiet i regeringen i det fallet och vilken roll skulle spelas av den högra höger SD-landets tredje största grupp efter valet. Båda blocken har sagt att de inte kommer att förhandla med SD, även om Alliansens kristdemokrater har sagt att de skulle vara beredda att göra det om det behövs.

Norleén har fyra försök att få parlamentet att godkänna en ny premiärminister, eller åtminstone övertyga tillräckligt många parlamentsledamöter för att avstå och inte aktivt rösta mot kandidaten.
 
Om de inte överens om något av de fyra förslagen måste ett nytt val hållas inom tre månader. Detta har emellertid aldrig hänt i svensk historia.

Leave a Comment