Svensk student som slutade utvisning av afghansk asylsökande för att bli åtalad

Myndigheterna i Sverige ska sätta in en 21-årig elev som vägrade sätta sig ned i ett passagerarfartyg i protest mot utvisning av en afghansk asylsökande som också var ombord.

Elin Ersson lyckades enkelt att stoppa utvisningen den 23 juli flygningen från Göteborg till Istanbul, på grund av att den 52-årige mannen kom ifrån landet.

Footage av hennes tjusiga ställning för att försvara den afghanska mannen har höjt 13 miljoner synpunkter på nätet och tjänat sitt internationella beröm.

Men det svenska åklagarmyndigheten meddelade fredag ​​att aktivisten kommer att bli belastad med “brott mot luftfartsrätten”, enligt svenska medier.

Ms Ersson anklagas för att upprepade gånger vägra att lyda order från pilot- och flygplanbesättning.

Polisen har tidigare sagt att passagerare som inte följer en pilots kommandon när ombord på ett flygplan kan ta upp till sex månader i fängelse och böter.

Hon kommer att prövas vid Göteborgs domstol, men inget domstolsdatum har ännu fastställts.

Ms Erssons live-streamade video från julifallet visade att hon krävde pilotutövningen sin rätt att vägra att ta av sig medan en deporter innehar ombord.

Trots skrek av att “sitta ner, vill vi gå” från de omkring henne, började några passagerare rösta sitt stöd för hennes protest.

Jag vill inte att en mans liv ska tas bort så att du inte saknar flyg, säger Ersson.

Passagerarna sprängde äntligen i applåder som den afghanska mannen, tre säkerhetspersonal och fru Ersson avstigades från planet. Hon intervjuades senare av polisen.

I Facebook inlägg skrivna efter hennes protest, hävdar Ersson “ingen lagar bröts”.

Sverige har behållit en strikt politik för borttagande av asylsökande.

År 2017 beställdes mer än 9000 avslagna asylsökande att lämna landet av Migrationsverket.

Leave a Comment