Live blogg: Nobelpriset för amerikanska och brittiska forskare som “utnyttjade evolutionens kraft”

Lokalen rapporterar live från Stockholm, där Nobelpriset i kemi har just blivit meddelat.
2018 Nobelpriset i kemi går till Frances H Arnold (USA) “för den riktade utvecklingen av enzymer”, med den andra hälften som delas mellan George P Smith (USA) och Sir Gregory P Winter (UK) “för fagvisning av peptider och antikroppar “.
13:08 ‘Vi har bara gjort en mycket liten del av vad som kan göras’

Lokalens Catherine Edwards har pratat med Peter Brzezinski från institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet för att lära känna vetenskapen bakom årets pris.

Han säger:

“Det som är gemensamt för alla priser är att de har utvecklat metoder för att producera nya molekyler, med hjälp av evolutionens verktyg. Dessa molekyler kan användas till exempel som läkemedel eller som smakförstärkare eller till och med tvättmedel. Det är ett mycket mångsidigt verktyg som kan vara används för många olika ändamål. “

“De två halvorna av priset är ganska skilda. Det gemensamma är att de båda använder evolutionsverktygen för att skapa nya molekyler, men de två sätten att göra molekylerna är väldigt olika.”

Hur kommer vanliga människor att dra nytta av denna forskning? “Det finns många exempel. Läkemedel som används för att behandla diabetes, cancer och autoimmuna sjukdomar. Därefter saker som att förbättra åtgärden av tvättmedel och kommersiella produkter.”

Kan du förklara varför dessa upptäckter är hållbara? “Ja: vi har länge gjort nya molekyler men det är ofta involverat med kemikalier som kan vara skadliga för miljön, som starka syror eller lösningsmedel. På så sätt behöver man inte använda alla dessa kemikalier så Det är en mycket renare och effektivare metod. Även avkastningen är mycket bättre så att du inte får extra sidoprodukter och kemikalier som du då måste bli av med. Det påskyndar saker men behöver inte alla dessa andra kemikalier som används i andra metoder. “

Och vad betyder detta för framtiden? “Dessa metoder utvecklas fortfarande och det finns så många olika molekyler som vi kan göra. Frances Arnold använder enzymer för att skapa nya molekyler och de är byggda av aminosyror. Det finns tusentals aminosyror i varje molekyl så variationen är så stor och vi har bara gjort en mycket liten del av vad som kan göras. “

Och med det kommer jag att avsluta den här bloggen för idag. Det finns inget pris i morgon, men jag kommer tillbaka hit på The Local Sweden med ekonomipriset på måndag. För mer information om fredspriset, följ vår hemsida Lokala Norge på fredag.

Tack till alla som förresten har anmält sig som medlemmar av The Local. Den här bloggen är gratis att läsa, men om någon annan vill stödja vår oberoende journalistik, vara en del av vår grupp av internationella medlemmar och ha mer av ett uttalande om de historier vi producerar, var vänlig överväga att ansluta oss till HÄR. Om du är student, glöm inte att du kan få 50 procent rabatt.

Vi kommer ha mer för dig snart från en av Nobels experter här på Kungliga Vetenskapsakademin. Lokalens Catherine Edwards talar med professor Peter Brzezinski från institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet.

– Nele Schröder (@NeleSchr) 3 oktober 2018
12:20 Förlåt James Bond skurkar, inget att se här

Här är några uppdateringar från The Local’s Catherine Edwards, som försäkra oss om att om vi tänkte “utnyttja evolutionens kraft” menade att återskapa Jurassic Park eller någon James Bond-film, så gör det inte:

– Catherine Edwards (@CatJREdwards) 3 oktober 2018
12:11 Vad du behöver veta om vetenskapen

Nobelspanelen försökte bara skapa en telefonanslutning för att tillåta journalister att prata med Frances H Arnold, men linjen var väldigt dålig så i slutändan gav de upp. Hon är professor vid California Institute of Technology och utförde den första riktade utvecklingen av enzymer, proteiner som katalyserar kemiska reaktioner, 1993.

Med hänvisning till Kungliga Vetenskapsakademiens informativa pressmeddelande: “Sedan dess har hon förfinat de metoder som rutinmässigt används för att utveckla nya katalysatorer. Användningen av Frances Arnolds enzymer innefattar mer miljövänlig tillverkning av kemiska ämnen, som läkemedel, och produktion av förnybara bränslen för en grönare transportsektor. “

Laureatenes reaktion på deras väckarklocka: “Allt glatt och entusiastiskt. Glatt att dela priset med sina kollegor.” #Nobelpriset

– Catherine Edwards (@CatJREdwards) 3 oktober 2018
Den andra halvan av priset delas gemensamt till George P Smith vid University of Missouri och Sir Gregory P Winter från MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Storbritannien.

“1985 utvecklade George Smith en elegant metod som kallas fagdisplay, där en bakteriofag – ett virus som infekterar bakterier – kan användas för att utveckla nya proteiner.

Leave a Comment