“DISTRACTED BOYFRIEND MEME” ÄR SEXISTISK, REGLER SVERIGE ANNONSERAR VAGDDOG

Det är en av de mest ikoniska memesna de senaste åren: den distraherade pojkvännen.

Den har applicerats på alla möjliga situationer, från Love Island till Brexit.

Nu är emellertid den “distraherade pojkvänmemuren” – där en ung mans huvud vänds av en förbigående kvinna, lämnar kvinnans hand som han håller förskräckt – kritiserad för att vara sexistisk av en reklamvakthund.

Enligt Sveriges annonseringsombudsman är användningen av meme, av ett företag som vill rekrytera nya anställda, “nedbrytande” för både män och kvinnor.

Bahnhof, en svensk internetleverantör, postade meme med flickvännen märkt som “din nuvarande arbetsplats,” den distraherade pojkvännen som “du” och den övergående kvinnan som “Bahnhof”.

Meme, som först gick viral sommaren 2017, delades på Facebook tillsammans med en bildtext som uppmuntrar folk att söka jobb som “säljare, tekniker och kompetenta webbdesigners”.

Läs mer
 
Från TV till memes var popkulturen år 2017 inte helt nedslående
Men många människor anföll med användningen av meme, med några kommenterade på Facebook att de tyckte att det var “sexistiskt” och “oprofessionellt”.

Och den svenska reklamvakten har kritiserat meme – som delades på både Bahnhofs Facebook- och Instagram-konton – som “könsdiskriminerande” på grund av sin skildring av kvinnor som “utbytbara” och “sexobjekt”.

Efter annonsen rapporterades Sveriges Reklamombudsman enhälligt och fattade följande dom: “Det skildrar kvinnor som utbytbara föremål, och det är bara deras utseende intressant.”

Uttalandet påpekade också att det inte fanns någon tydlig koppling mellan den objektiverade bilden av kvinnor och Bahnhof som ett företag.

“Enligt utskottet förstärks objektiveringen av det faktum att kvinnor är utsedda som arbetsplatsrepresentanter medan mannen, som mottagare av annonsen, produceras som en individ,” The Local rapporterade domen som sagt.

Men de påpekade också att meme inte bara är nedbrytande för kvinnor utan också för män: “Det ger intrycket att män kan förändra kvinnliga partners på samma sätt som de byter jobb. En anmälare påpekade att Bahnhof får avstå kvinnliga sökande med annonsen. “

VD för Bahnhof, Jon Karlung, släppte ett uttalande för att försvara användningen av meme och hävdade att målet endast var att få företaget att bli attraktivt “och att de som har en något mindre bra arbetsgivare kunde vara intresserade av oss.

Alla som följer internet och meme-kulturen vet hur meme används och tolkas, säger läsningen. “[Om någon är en] man, kvinna eller neutralt kön är ofta irrelevant i detta sammanhang.

“Vi är ett internetföretag och är bekanta med det här, liksom de som skulle leta efter ett jobb hos oss, så vi vände oss till den målgruppen. Om vi ​​ska straffas för något, är det för att använda en gammal och trött meme.

Leave a Comment