Debunk: Hur en mindre trafikolycka rapporterades som “skräck” av internationella medier

“Det är inte alls så allvarligt som det först uppträdde,” sade polis Bengt Jeppsson, som ledde utredningen av händelsen, till The Local på torsdag eftermiddag. “Det var inget brott, vi har inte kunnat hitta något brott.”

När de frågades av The Local om polisen trodde att förarens handlingar var avsiktliga sa han: “Nej nej det tror vi inte längre.” I tidigare kommentarer till Sveriges Expressen-tidning hade Jeppsson sagt att han inte trodde att lagen var avsiktlig men att den ännu inte kunde uteslutas.

Två studenter berördes av bilen, en på handleden av fordonets vingspegel.

Men händelsen beskrevs som en “skrämmande händelse” i den brittiska tabloid Daily Express, som förvrängde olyckan genom att säga att bilen “plöjde” till en “folkmassa” av barn.

I brittiska papperet citerades den lokala Blekinge Läns Tidning, som rapporterade att barn måste flytta ut ur bilens väg – men den svenska frasen “kasta sig undan bilen”, vilket i detta sammanhang innebar att barnen måste rusa ut ur bilens väg, översattes som de mer eftertryckta “kastade sig ur vägen”.

Flera av svaren på Daily Express-posten på Facebook gjorde referenser till islam och invandring, medan andra kallade det “falska nyheter”.

Händelsen rapporterades felaktigt på flera internationella högra webbplatser, däribland InfoWars (som felaktigt uppgav att en nationell manhunt var på gång), medan en annan sa att det var “ovanligt att endast en svensk nyhetskälla ursprungligen rapporterade om händelsen”. Det rapporterades också på en amerikansk neo-nazistwebbplats som använde händelsen att kräva “muslimers statligt sponsrade rensning”.

Ett mycket höger Twitter-konto, Peter Sweden, märkte händelsen en “terroristattack” och skrev: “Jag slår vad om att du inte har hört talas om det här – eftersom det knappt har täcks i media!”

Skolans personal var ute på träning på torsdagen, men The Local talade med Åsa Melkersson, skolans driftschef i Sölvesborgs kommun. Hon sa att det var “absolut inte nödvändigt” för någon av eleverna att se en läkare eller besöka sjukhus efter händelsen och att de elever som var närmast bilen “kände sig bra”.

“Skolarådgivaren var i skolan igår men ingen behövde tala [om händelsen] och det var ingen som skadades,” tillade hon. “Det var en student som bara berördes av vingspegeln. Lärarna pratade direkt med den studenten, och den där studenten var mer intresserad av att prata om aktiviteterna och deras pedometrar.”

“Studenterna hade en friluftsdag, en promenad på cirka 15 kilometer. Under promenaden mot slutet av dagen gick barnen ner i smala vägar i små grupper, när en bil kom och körde kanske lite snabbare än vad du borde, och zigzagged genom barngrupperna och slutade att röra två barn. Bedömningen var att det inte var en allvarlig incident men lärarna rapporterade det till den lokala polisen. ”

Melkersson sa att hon ens tappade tanken på att använda incidenten för att undervisa skolbarn om källkritik och falsk rapportering.

Skolans lärare Martina Sjöström deltog i dagen ut men såg inte händelsen. Hon sa till den lokala tidningen att det var “en otäck upplevelse, men alla hanterade det lugnt och bra”. Lokalen har kontaktat Sjöström för kommentar.

Leave a Comment