Danska Uppfinnareversion Av Svensk Journalistmord Bestridna

Rättegången till den danska ubåtbyggaren Peter Madsen, anklagad för att morda och förnya den svenska journalisten Kim Wall, återupptar onsdag då åklagare bestrider sitt konto om att hon av misstag dog ombord på sitt fartyg.
Madsen, 47, sa vid öppnandet av hans rättegång den 8 mars att Wall, en 30-årig frilansare, dog när lufttrycket plötsligt sjönk och giftiga rök fyllde ubåten.

Han har medgett att dismembering väggens kropp och kasta den överbord men nekar att han mordade henne ombord på den del där hon gick till intervjun honom den 10 augusti 2017.

Den excentriska och välkända figuren i Danmark berättade på Köpenhamns tingsrätt på öppningsdagen att lufttrycket plötsligt sjönk inuti fartyget där Wall var beläget medan han var på däck.

En obduktion kunde inte bestämma dödsorsaken, och heller inte ett motiv har fastställts.

Men åklagaren Jakob Buch-Jepsen påstod att han dödade henne som en del av en sexuell fantasi. Han sa att bevisen visade att Madsen bundit väggen runt huvudet, armarna och benen innan hon slog henne och stakade henne upprepade gånger i hennes könsdel.

LÄS OCKSÅ: Inventor säger att den svenska journalisten dog av giftiga rök på sub

Åklagare säger att han dödade henne – förmodligen genom att stränga eller skära halsen – och skära upp henne med en såg, stoppa hennes torso, huvud, armar och ben i separata påsar avvägda med metallobjekt och dumpa dem i Koge Bay off Köpenhamn.

“Jag och försvarsadvokaten kommer att ifrågasätta honom hela dagen”, berättade Buch-Jepsen för AFP före onsdagens utfrågning som ska starta klockan 0830 GMT.

Trettiofem experter och vittnen förväntas också tala i Köpenhamns tingsrätt för att utvärdera trovärdigheten hos Madsens olycksfallsscenario och hjälpa till att förstå psykologin hos den självlärde ingenjören, som beskrevs av åklagaren som “en perverterad polymorf och mycket sexuellt avvikande “.

“Halshårig tjej”

Madsen har medgett att han ljugit för utredare och ändrade sitt redogörelse för vad som faktiskt hände Wall flera gånger.

“Jag ville spara hennes familj och världen detaljerna … om vad som faktiskt hände när hon dog, för att det är grymt.”

De 14 stabsåren på Walls könsdel ger en viktig inblick i Madsens till synes motsägelsefulla uttalanden kring orsaken till hennes död.

“Det är viktigt i samband med meningen”, berättade Henrik Stevnsborg, professor i juridik vid Köpenhamns universitet, AFP.

Undersökare hittade aldrig Wall’s eller Madsens telefoner, men kunde återskapa några av meddelandena på dem.

På morgonen den 10 augusti lät Madsen “googled” halshårig flicka en (r) gony som leder till en video av en oidentifierad ung kvinna som långsamt har halsen, sa åklagaren.

Den 26 juli googlade han också “kvinnlig hushållning” och tittade på videon.

‘Fortfarande levande’

Wall, som korsade världen på jakt efter unika och udda historier, rapporterades saknas av sin pojkvän, efter att hon misslyckades med att återvända hem från resan på 60 meter lång fartyg.

På en stor skärm i rättssalen visade åklagaren en rad textmeddelanden Wall skickade sin pojkvän inifrån fartyget.

“Jag lever fortfarande btw (förresten)”, skrev hon och tillade: “Men gå ner nu!” och jag älskar dig!!!!!!”

Åtalet har sagt att det kommer att söka ett livsvillkor, vilket i Danmark är cirka 16 år eller säkert förvaring, ett rättsligt alternativ som skulle hålla honom bakom stängerna utan tidsbegränsning så länge han skulle anses vara farlig.

Rättegången förväntas vara 11 dagar längre och en bedömning förväntas den 25 april.

Leave a Comment