3786/5000 “Bor i Sverige har helt utökat min syn på livet”

Det var på grund av att träffa rätt person och hitta rätt plats att bo, säger Finley Blackburn. Den 28-årige bonden från Oregon, USA, öppnade sitt eget företag i Sverige: hon har en grönsaksbruk i Dalarna, centrala sverige , kallad Lisselstugans Grönsaker.

Blackburn kom först till Sverige som utbytesstudent 2011, vilket var när hon träffade sin nuvarande partner. Efter att ha bott i södra Tyskland för en tid bestämde sig paret att flytta tillbaka till Sverige tillsammans.

“Ursprungligen kom jag inte hit för att starta en gård,” säger Blackburn. Därefter hade hon planerat att studera i Uppsala, men slutade sina studier efter en kort tidsperiod. “Att studera i Uppsala fick mig att inse att att sitta framför en dator hela dagen inte var tillfredsställande för mig.” Hon tänkte tillbaka på sitt år i södra Tyskland, där hon hade frivilligt på en gård – och tyckte verkligen om det.

Så hon bestämde sig för att prova i Sverige och ingått på ett lantbruksuniversitet.

“Jag hade sparat lite pengar, för jag visste att jag så småningom ville starta ett eget företag. Beslutet att starta en grönsaksodling gjordes på grund av flera anledningar, säger Blackburn påminner om att familjen var en prioritet för henne och att hon fortfarande ville besöka sina föräldrar ofta i USA. “Att besöka dem skulle inte vara möjligt om jag hade en djurpark, för att du inte bara kan ringa en vän och berätta för dem att ta hand om dina djur.

Den största svårigheten var att lära sig hur man arbetar inom jordbruket. Jag hade inte gjort det förut. “Hon förklarar att jordbruk är mycket mer än bara för att veta hur man odlar tomater – det handlar också om att lära sig att göra monotont arbete så att det är både effektivt och inte skadar din kropp.” När du gör samma rörelse i 500 gånger, du kan allvarligt skada dig själv, säger Blackburn.

Att hitta utbildning och komma in i jordbruket var också svårt: “Många saker i samhället händer oofficiellt. Det gör det svårt för någon från utsidan att hitta land eller att komma in i det.”

Men Blackburn lät inte dessa kampar krossa sina planer – även om det fanns tider där hon kände att sluta skulle vara enklare.

“Det som slutligen höll på mig var när jag hade min son,” kommer hon ihåg. “Jag insåg då att det jag gör med mitt liv måste vara något jag tycker om att göra.”

2018 är det första året som Blackburn har haft gården – och det var en tuff. Sveriges oöverträffade värmebölja och torka gjorde det svårt att hålla plantorna levande. Ibland måste hon arbeta i 15 timmar om dagen, varje dag i veckan. “Jag har aldrig varit stressad,” erkänner hon.

Men i slutändan hade stress och hårt arbete ett positivt resultat: “Vi hade problem, men vi kom igenom det. Och jag bestämde mig för att jag inte kan backa nu, det är precis vad jag vill göra.”

Under sin tid i Sverige har Blackburn bott i Uppsala och Skara innan de slutligen bosatte sig i en landsbygdsdel av landet, nära en liten stad som heter Gustafs i den pittoreska Dalarnasregionen. “Jag förstår inte fokus på städerna,” säger hon. “Folk säger alltid att 20 procent av svenskar bor i Stockholm, men det betyder också att 80 procent av svenskarna inte bor i Stockholm.”

Sedan han flyttat till Sverige har 28-åringen märkt stora skillnader jämfört med USA, inklusive olika kulinariska trender. De svenska mattrenderna är mer fokuserade på traditioner, förklarar hon, medan i USA är trenderna mer extrema – men kan helt försvinna efter en kort stund.

“Ett exempel på det är rödkål”, säger Blackburn. “I Sverige är det bara ätit på jul. Under resten av året kommer människor inte att köpa det. I USA skulle det vara möjligt att marknadsföra rödkål som en lyxmat. Traditionen och historien när man ska äta viss livsmedel saknas [i USA].

Leave a Comment