Keychange: Det Europeiska Initiativet Som Syftar till Att Ge Kvinnor MöJlighet Att Omvandla Musikbranschen

Varje år avslöjas festivaluppslag för musikfans – och varje år återgår konversationen till bristen på kvinnor på räkningen. Hittills i år har Wireless Festival fått majoriteten av backlashen, med bara tre kvinnliga artister på sin lista bland de tillkännagivna handlingarna hittills, men Isle of Wight har också kommit under brand, liksom Reading & Leeds, som har en allting -male uppsättning headliners för fjärde året i rad.
Även om festivalslandskapet har skiftat någonsin för att inkludera vissa val av icke-manliga och icke-vita handlingar, har vågorna knappast blivit balanserade. En snabbsökning av årets festivaluppställningar och du hittar fortfarande en skarp brist på kvinnliga identifierande musiker. Tweaks görs, men som det för närvarande står, upptar manliga handlingar fortfarande en överväldigande majoritet av festivaluppställningar … och det kommer att förbli på detta sätt utan reglering.
Lyckligtvis ändras det. Keychange, ett initiativ som stöds av PRS Foundation, är ett samarbete med många festivaler över hela världen som har lovat att förbättra sina uppställningar genom att ge manliga och kvinnliga artister lika fördelar. Målet, som föreslogs av Reeperbahn Festival i Tyskland, är att uppfylla en 50/50 genusbalans över sina festivaluppställningar och konferenser före 2022. Evenemang som redan har anmält sig inkluderar Brighton’s The Great Escape och Iceland Airwaves och BBC Proms.
Initiativet kan störa vissa människor. Anklagelser om tokenism kommer att vara deras första invändning, men det är i sista hand besynnerligt. Mångfald är i sig en värdefull sak, eftersom det utökar meriterna till handlingar bortom den festivalsbegränsade fyra-dads-i-a-rock-banduppsättningen. Dessa handlingar kommer fortfarande att erbjudas, men inte i överflöd. Det verkar inte så radikalt att ha en kvinnlig handling till varje manlig man; snarare än en till var tionde. Då är det uppenbart, felaktigt antagande att det finns en oändlig pool av manlig talang, medan kvinnlig talang måste sträckas och kompromissas för att fylla det 50 procent målet.
Det är självklart inte sant att det saknas stora kvinnliga identifierande handlingar att välja mellan. Vilken fullständig nonsens! “Skräpsångare och Keychange-ambassadören Shirley Manson säger.
Mythen av kvinnlig knapphet har länge använts för att undvika kvinnliga artister på festivaluppställningar. Medan en ström av manliga handlingar fyller de flesta av världens huvudstadier behandlas en kvinnlig handling som ett undantag. Men varför är det så ovanligt att se många kvinnliga band på samma bill?

Leave a Comment