Visste Du Idag Att Det äR en Inofficiell “Nationell Dag” I Sverige?

fessta tossdan i mass Idag är den första torsdagen i mars, en vanlig, tråkig “första torsdagen i mars” överallt i Sverige. Tja inte helt överallt, för att folk från Småland i söder har börjat fira denna speciella dag genom att kalla den “fössta tossdan i mass” och äta så mycket marcipankaka som möjligt!

Men varför? fessta tossdan i mass Har det hänt något av historisk relevans? Är det födelsedagen till en berömd Smålander? Eller en speciell religiös helgdag? Svaret är … inget av ovanstående.

Det är snarare bara en beröm om hur Smålanders pratar. De hittar helt enkelt deras uttal av “första torsdagen i mars” underhållande. Deras accent innebär att de släpper deras “r” och skapar “fössta tossdan i mass”.

Smålanders är inte bara medvetna utan också stolta över hur de pratar. Så med det i åtanke skapade en lokal som heter Jonas Sveningsson för fem år sedan en Facebook-sida tillägnad denna speciella dag. Det tog slut, och har nu cirka 7000 likes och följare.

Ingen svensk fest är komplett utan en festlig mat, så marcipankakan blev antagen som den söta behandla av valet för dagen. Varför marsipan kaka? Allt kommer naturligtvis tillbaka till Smålands accent. Den tråkiga “marsipan tårta” blir en snyggare “massipan tååta” i Småland. Och liksom alla alla svenskar älskar Smålanders en ursäkt för att äta något gott.

Och det visar sig att folk från Småland har anledning att vara stolta: det är Astrid Lindgrens, Ikeas och Agnetha Fältskogs hem från Abba, tre globala svenska ikoner.

“Evenemanget är nu en fest i hela Småland, vi är stolta över att vi har många kända företag och kändisar härifrån”, berättade Meénakshi Bredberg för The Local.

Utan kärlek till den ofofficiella semestern och dess marcipankaka skapade Bredberg en händelse på Facebook förra året för att sprida meddelandet. Det var också en hit, och i årets upplaga har nu 8000 personer anmält sig för att fira “föddstöd i massan”.

Så där går du: nu är du expert på varför Smålanders äter mycket tårta och firar sitt unika sätt att prata om “fössta tossdan i mass”.

Leave a Comment